4 жовт. 2021 р.
Форум аграріїв Рівненщини


Більше ста агровиробників сьогодні зібралися на Форумі аграріїв Рівненщини, який організувала Всеукраїнська Аграрна Рада за сприянням учасника асоціації Станіслава Середюка.

Захід відбувся за участі міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, голови ВАР Андрія Дикуна, голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, народного депутата Дмитра Соломчука та радниці ВАР з земельних питань Вікторії Кіпріянової.

Про значний внесок аграріїв у розвиток України та напрямки роботи профільного міністерства розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Майже половину валютної виручки для країни приносить агросектор. 20% ВПП країни забезпечують аграрії. Від того, як працює сьогодні агросектор залежить стабільність національної валюти, зарплати, пенсії, стабільна робота державних інституцій. Основне наше завдання – відновити повагу до аграрних інституцій, до самих аграріїв, як рушійної сили економіки. Сьогодні ми відновили нашу інституцію і всі зрозуміли, що в аграрній державі обов'язково має бути міністерство аграрної політики», - сказав він.

Голова ВАР Андрій Дикун зупинився на важливих законодавчих агроініціативах ВАР, які нещодавно підтримав парламент. Зокрема ухвалені закони: №2289, який дозволяє ввозити в Україну новітні засоби захисту рослин, довгоочікуваний закон про агрострахування та підтриманий у першому читанні законопрект щодо відновлення зрошення. Також Андрій Дикун зупинився на правках ВАР до законопректу №5600.

Народний депутат Дмитро Соломчук розповів аграріям про законопроекти, які плануються виноситися на розгляд парламенту. Зокрема, наголосив на важливості прийняття у другому читанні законопроекту №3205 про Фонд гарантування кредитів для сільгоспвиробників. Також окремим законопроектом будуть врегульовувати взаємодію постачальників продукції з торговими мережами. В залежності від терміну придатності продуктів, законопроектом пропонують встановити чіткі межі розрахунку – від 10 до 60 днів. І головне, каже нардеп, - потрібно розвивати українське виробництво.

«Щороку сільськогосподарська техніка на сотні мільйонів євро імпортується в Україну. Ми працюємо над тим, щоб цей імпорт знижувався, а кількість місцевих виробників зростала», - сказав він.

Учасник ВАР, власник заводу із виробництва обладнання та запчастин до с/г техніки MAANS Станіслав Середюк розповів про роботу та проблеми вітчизняного бізнесу.

«Досконалими стати за 4 роки нереально. Наша місія – зробити виробництво обладнання ефективним для того, щоб забезпечити робочі місця та виготовляти якісну продукцію, щоб полегшити життя нашим аграріям. Але, одна з основних проблем, яку ми маємо - відсутність технічного персоналу, оскільки українські хлопці масово їдуть працювати закордон», - сказав він.

Разом з тим, Станіслав Середюк наголосив на важливості державної підтримки машинобудування. У свою чергу, міністр аграрної політики та продовольства України запевнив:

"Якщо компанія зробить ставку на локалізазцію виробництва українського трактора, ми запровадимо окрему програму держпідтримки сільгоспмашинобудування, де програма компенсації буде не менше 40% на виробництво вітчизняного складного машинобудування з відповідними податковими пільгами", - сказав міністр.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль відзначив великий потенціалу Рівненщини та компанії MAANS. Також наголосив на готовності розгяду пропозицій щодо розвитку машинобудування області.

Особливості роботи агропідприємств в умовах вільного обігу земель с/г призначення обговорили з радницею ВАР з земельних питань Вікторією Кіпріяновою.

Джерело: uacouncil.org

Якщо ви не отримали потрібну інформацію, зверніться в службу підтримки впродовж робочого часу (8:00 - 17:00).
Ваше повідомлення успішно надіслано

Адреса:

вул. Грушевського 28, Здолбунів, Рівненська обл., 35705, Україна

Мобільний телефон:

+38 (050) 435-99-90
+38 (036) 522-36-34